Nose Work

Nose Work er en ny hundesport i Danmark og er for alle racer i alle aldre. Den stammer oprindelig fra USA og har sidenhen haft stor fremgang især i de nordiske lande. Her på siden vil jeg kort beskrive vores møde med Nose Work.

Det er en rigtig sjov sport, hvor de mindste hunde skal konkurrere mod de store for opgaven er den samme – find duften uanset størrelse, alder, aktivitetsniveau  og temperament.
Det er en sport hvor hunden skal arbejde selvstændigt uden hjælp fra handleren, som til konkurrencerne ikke ved eller kan se duften. Så handleren skal lære at læse hunden og lade den arbejde.

Fordelen med denne sport er, at man selv kan træne hjemme i haven eller i stuen og det tager ikke lang tid, fra man går i gang til at der ligger et søg. Man kan gøre det over alt og det er nemt at have en lille bøtte med hvis man er på tur eller tage den med på ferien.
Det er ikke en sport der kræver det vilde udstyr, et par klemmer, en filtdut, olien/hydrolat og så er man altså godt igang. Derefter er det kun fantasien der sætter grænser og man kan tage sig i at gemme alt fra æggebakker, den aflagte toiletrulle og gamle syltetøjsglas.

Jeg kan kun anbefale, at man tilmelder sig et af de mange Nose Work begynderhold, hvis man gerne vil starte op, og de findes efterhånden de fleste steder i Danmark. Det hjælper til en god opstart, og man kan lære af andres fejl og man får også skabt kontakter til andre, som man senere hen kan træne med.

Duftene findes i to former nemlig Olie og Hydrolat, og jeg vil ikke her bestemme hvad der er bedst, men til Dkk’s prøver er det de æteriske olier der bliver brugt. Den første duft de skal lære her i Danmark er lavendel så kommer Eukalyptus og til sidst Anis. Det er forskelligt afhængig hvilket land man er i fx har Sverige laurbærblad istedet for Anis.
Jeg er startet med lavendel olien for den var lige ved hånden i Matas og kostede ikke særlig meget, og jeg tror, der er rigeligt til resten af min levetid. Jeg vil dog træne med begge typer dufte, for der er fordele og ulemper ved begge.

Olien må ikke dryppes ud på selve genstanden, men man skal kontaminere duften ud på fx. filtdutter og  vatpinde i minimum 24 timer.
Her til venstre har jeg dryppet 1 dråbe olie på en vatrondel som derefter er lagt ind i en tesi. Nu står de så bare der og hygger sig i en lufttæt beholder indtil jeg skal bruge duften. Når man skal have dem op skal man bruge en pincet/handsker for duften smitter hurtig, og den er ikke sådan lige at få af.
Man skal huske at holde beholdere der har været “smittet” med duft særskilt fra dem, som ikke har været udsat for duften for selvom duften er taget op af beholderen, kan den stadig god dufte af det også selvom vi ikke selv kan dufte det, så kan hunden.
Hrydrolat er noget nemmere at arbejde med. Det er ikke så stærk i duften som olien og duften aftager ca efter 4 timer. Fordelen er at den kan dryppes direkte på det man gerne vil have smittet, uden man skal bekymre sig om hundens ve og vel i kontakten.

Luna startede op med godbidssøg i en god periode, for at hun skulle få en god søgeteknik, som er et utrolig vigtig fundament i Nose Work. Da hun skulle starte op på lavendel duften lavede vi parret søg, hvilket vil sige, at man ligger godbidden ud sammen med “duften” og så skulle hun forbinde lavendel med godbidder. Jeg førsøgte også med diskrimination metoden og den fangede hun utrolig hurtig. Det går i sin enkelthed ud på at man har to ens beholdere, den ene med duft og den anden uden. Hver gang hun viste interesse for den med duft blev hun belønnet og sikken en sjov leg, for man skulle jo nærmest ikke gøre noget for at få en godbid.

Vi startede ud med beholdersøg, her i form af krydderikrukker, og i starten var der ikke så mange, men senere blev der tilføjet flere. Nu hvor hun er blevet sikker på duften, er der nu også beholdere der fx. indeholder kattepels, tørret pasta og hønsefjer som skal fungere som forstyrrelsesduft og dem skal hun ikke reagere på.

Når man træner, er det en god ide at vide hvor duften er lagt ud, for så kan man mere præsis belønne når hunden marker, og man kan bedre se den markering hunden har valgt. Når hunden er blevet sikker på duften og handleren kender markeringen, kan man så starte ud med skjulte søg, men sørg stadig for at hovedparten af træningen er med kendte søg.

DKK har fået udarbejdet et regelsæt og har fået uddannet dommere, så de første danske prøver starter op her i løbet af 2017.
Til konkurrencerne er der altid 4 momenter man skal igennem; Beholdersøg, Indendørssøg, Udendørssøg & Køretøjssøg
Der er 5 klasser inden for Nose Work; NW1, NW2, NW3, NWEilte & NWSenior og inde i reglerne er der overskuelige skemaer hvor man se kan hvilke forskelle der er på de forskellige klasser.

Beholdersøg: Her skal hunden søge mellem et bestemt antal beholdere og det kan både gennemføres indendørs og udendørs. Her skal alle beholdere skal placeres på jorden/gulvet. Hunden må ikke træde eller kradse på beholderne.

Indendørssøg: Indendørssøg er en øvelse, hvor hunden skal søge i forskellige indendørsmiljøer og den skal ikke lade sig distraherer af hvilke rum den skal ind i.  Arealet, antal dufte, og højden på søget er afhængig af  hvilken klasse man er i.

Udendørssøg: Her skal hunden søge i forskellige udendørsmiljøer, hvor der vil være naturlige forstyrrelsesdufte. Hunden skal her vise dens søgefærdigheder i forskellige vejrforhold fx. kan kraftig vind slynge færden rundt, og regn har også betydning for færdens bevægelse. Her må hunden ikke tisse inde på arealet hvor der søges.

Køretøjssøg: Køretøjssøg er en øvelse, hvor hunden skal søge udvendigt på forskellige køretøjer som kan være; bil, lastbil, anhænger, ATV, trailer, traktor, landbrugsmaskiner. De må ikke kunne vælte og den skal være bremset så hunden ikke kommer til skade.
I denne øvelse må hunden absolut ikke sætte poter på køretøjet og den må heller ikke kravle ind under det. Til prøverne vil duften ikke være sat højere end den mindste hund kan nå op til duften men alle 4 poter på jorden.

Hvis du har fået lyst til at prøve kræfter med Nose Work, kan man starte med at finde de mange Nose Work Facebook grupper. Her kan man få hjælp og nye ideer til forskællige søg.
Men igen jeg kan kun anbefale, at man starter op på et Nose Work begynderhold, så man kan få en god start og et godt fundament.
Vi startede hos Hundeskolen Hundesjov der holder til på vestlolland, og det har givet mig en god forståelse, til hvad der er vigtig at arbejde med og Luna har fået en god start uden dumme begynderfejl.

Her ses Luna i aktion i forskellige former for søg, igen det er kun fantasien der sætter grænser.

IMG_4610_R IMG_5291_r  IMG_5204_R  IMG_6316_2   IMG_6262_   IMG_5954_   IMG_5905_   IMG_5400_    20170427_151926_    IMG_6394_ IMG_6378_2 IMG_5993_